Тази година природозащитният празник Часът на Земята прераства в целодневно събитие в столицата,

...
Тази година природозащитният празник Часът на Земята прераства в целодневно събитие в столицата,
Коментари Харесай

София отбелязва Часът на Земята

Тази година природозащитният празник Часът на Земята прераства в целодневно събитие в столицата, което сплотява институции, спортни клубове, фермери и природозащитни организации в дейности за запазване на природата.

Фермерският пазар „ От нашата плантация – с обич за вас! “ ще гостува на Часа на Земята с богато многообразие фермерски и занаятчийски храни на дребни производители от разнообразни краища на страната. Пазарът ще отворен на площад Александър Батенберг в София, в събота, 24 март, сред 10 и 18 ч. На него ще участва и екип на WWF, с цел да показа на софиянци природозащитната си работа, както и какво може да направи всеки, с цел да понижи разхищаването на скъпите естествени запаси.

По мотив Часа на Земята, Столична община ще разшири пешеходната зона за целия ден в събота (между 8:00 и 21:30 часа) и ще затвори за коли площад Батенберг от бул. „ Г.С.Раковски “ до ул. „ Княз Александър Батенберг “. За целия ден на площада ще бъде оголен и  мобилен пункт за събиране на остаряла техника – електрическо и електронно съоръжение. Зелените светлини на 50 пешеходни светофара в града ще светят във формата на сърце – отправяйки ясно обръщение за обич към природата, подсещайки жителите да изгасят осветлението си вечерта, включвайки се в международната самодейност.

За втора поредна година WWF, дружно с Българската асоциация за ски в свободен и рисков жанр (БАССЕС) организират нощно нанагорнище на Черни връх за Часа на Земята. Тази година към проявата се причислява и платформата за спорт Activity Choices. „ София разполага с огромна привилегия, само че и огромна отговорност – Природен парк " Витоша ", най-старият на Балканите, споделя Мартина Попова от WWF. Организираме качването на Черни връх на Часа на Земята, за да притеглим вниманието на хората към потребността горите, въздуха и чистата вода както на Витоша, по този начин и на останалите естествени и национални паркове да бъдат допустимо най-добре предпазени, добавя Попова. 

Софиянци са поканени и на традиционното гасене на светлини за Часа на Земята и съпътстващото огнено шоу с присъединяване на спектакъл на огъня и сенките Fireter и огнено шоу " Дивинитас "  пред Народния спектакъл Иван Вазов. Отново фасадите на знакови здания като Президентството, катедралата Александър Невски и Народното събрание, дружно с доста други, ще бъдат притъмнени за час от 20,30 до 21,30 ч. 

Вече 101 български общини се причислиха към Часа на Земята и на доста места се провеждат концерти, надпревари и прожекции на филми за природа. 

Организацията на българските скаути също се включва в Часа на Земята, като активизира деца и младежи да се грижат за опазването на планетата. В клубовете из страната ще се проведат разнообразни начинания – засаждане на дървета, уроци от огромните към дребните скаути за разделно изхвърляне на боклуци и просветителни игри.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР